TOKAT’IN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINMIŞ 8 ÜRÜNÜ BULUNUYOR
2021 yılı itibariyle Tokat’ta toplam 8 adet coğrafi işaret tescili alınmış ürün bulunuyor.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Tokat’ta yöresel ürünlere yönelik ilgi son yıllarda artmış olmakla birlikte, uzman görüşleri bu eğilimin giderek daha da artacağı yönünde. Yöresel ürünlerin bu kadar tercih ediliyor olmasının sebebini ürünün ait olduğu bölge için yerel bir gurur vesilesi olduğunu belirten uzmanlar, ortaya çıkardığı ekonomik değerin ise yadsınamayacak seviyede olduğuna dikkat çekiyorlar.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretler olarak tanımlanan ve yöresel ürünlere belli standartlar kazandıran ‘Coğrafi İşaret’ tescili, söz konusu ürünlerin üretimi, kaynağı gibi bir takım genel niteliklerine bağlı olarak yerel özelliklerden belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlıyor. Türkiye’nin hemen her bölgesinde olduğu gibi Orta Karadeniz Bölgesi’nde de kırsal alanda demografinin değişmesi ve buna bağlı ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle ortaya çıkan sorunlardan bir bölümünde çözümün bir parçası olan coğrafi işaret tescili, üreticiyi standartlarına uygun üretim süreçlerine teşvik etmekte ve yöresel ürünlerin nesiller boyunca aslına uygun şekilde korunabilmesini sağlıyor.
Tokat’ın coğrafi işaret tescili alan ürünleri:
Tokat’ın Narince Salamura Asma Yaprağı, Niksar Cevizi, Tokat Kebabı, Tokat Yazması, Turhal Yoğurtmacı, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Zile Kömesi ve Zile Pekmezi’dir.
Bunların yanısıra Tokat’ta faaliyet gösteren kurumlar tarafından Tokat Bez Sucuğu, Almus Yarı Değerli Süs Taşları, Niksar Sandığı, Zile Beji Mermeri için Türk Patent Kurumuna başvurular yapılmıştır.
OKA Teknik Destek Programları kapsamında ise Tokat Yağlısı, Tokat Ev Ekmeği, Tokat Cevizli Çöreği, Tokat Honça Tepsisi, Tokat Bileziği ve Tokat Perpereli Küpesi’nin coğrafi işaret almalarına yönelik dosyaları hazırlanarak Türk Patent Kurumu’na başvuruları yapılmıştır. Yine aynı program kapsamında Bozçalı Pezik Turşusu ve Tozanlı Kesesi’nin dosyası hazırlanmıştır.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Tokat’ımız gastronomi alanında geniş bir yelpazeye sahip nadide illerden biridir. Tokat üstü açık bir müze gibi. Anadolu Selçukluların, Osmanlıların eserlerinin görüldüğü kıymetli bir şehir. Nitelikli ve kültür sahibi insanların asırlar boyunca süzerek getirdiği geleneksel yemekleri var. Yine aynı zamanda Tokat şehrimiz sebze ve meyve bahçesi gibidir. Bu ürünlerden çok güzel çeşit çeşit yemekler elde ediliyor. Tokat’ımızda yetişen nadide ürünler ve yemeklerimiz için tescil çalışmalarımız devam ediyor.
Coğrafi işaretler bir kişiye veya kuruma değil bütün bir bölgeye, bir şehre hatta bir ülkeye ait olabiliyor. Coğrafi işaretler, o ürünün gerçekten de o coğrafyada ve geleneksel kurallara uygun bir şekilde üretildiğini teminat altına alıyor. Bu özellikleri sebebiyle bu işarete sahip ürünler, pazarlara daha yüksek fiyatlarla girebiliyor.
Bizler de Tokat Belediyesi olarak, Valiliğimiz, STK’larımız, Kurumlarımız ve OKA işbirliği ile Tokat’ımıza ait ürünleri coğrafi işaretlerle tescil ettiriyoruz. Bu konuda attığımız adımlarla şuana kadar 8 ürünümüze ait coğrafi işaret belgesini aldık. Tokat’ın Narince Salamura Asma Yaprağı, Niksar Cevizi, Tokat Kebabı, Tokat Yazması, Turhal Yoğurtmacı, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Zile Kömesi ve Zile Pekmezi ürünlerimiz coğrafi işaretli olarak tescillendi.
Bu sayıyı daha da arttırmak için birçok üründe başvuru dosyalarımızı hazırlayarak ilgili kurumlarımıza gönderdik. Ürünlerimizin tanıtımını iyi bir şekilde yaparsak dünyadaki örneklerde de olduğu gibi hem ülkemiz hem de ilimiz ekonomisine ve istihdamına ciddi katkılar sağlar, refah seviyesinin daha da artmasına vesile oluruz” dedi.